Verhaler

Een Verhaler
Wat is dat?

Al zo lang ik weet, houd ik van verhalen. Verhalen lezen, verhalen vertellen, verhalen verzinnen, naar verhalen van anderen luisteren. Toen ik nog voor de klas stond verzon ik vaak een verhaal bij het aanleren van een nieuwe letter, of voorafgaand aan een teken – of handvaardigheidles. Het vertellen, verhaler zijn, met de ogen van de kinderen op mij gericht had iets magisch. Er ontstond een ruimte waarin ik uit een onbewuste bron kon putten. Het verhaal  ontstond en we waren samen in het verhaal.

Zeilen is ook iets dat ik graag doe. In zeiltermen heeft verhalen een andere betekenis, namelijk; een boot via de walkant van de ene plek naar de andere verleggen. Om wat voor reden dan ook. Een ander uitzicht of een betere plek om van wal te steken. Dit klinkt heel gemakkelijk, maar als je aan de lage wal bent geraakt, dan wordt je schip tegen de wal aan geduwd door de wind. Zie dan maar eens weg te komen. Dat is een klus. Er is heel wat manoeuvreerkunst nodig om dat voor elkaar te krijgen. Wat was ik op die momenten blij als er een verhaler aan de wal stond die een handje hielp en meekeek wat de beste manier en de beste plek was om weg te varen. Soms nog een extra zet tegen de giek en dan… de  wind weer in het zeil in plaats van tegenwerkend. Nu zelf weer aan het roer, soms nog wat zoekend naar de goede richting en soms direct zeilend als een speer. Trots dat het gelukt is.

Een betekenis van verhaler die ik vond in de literatuurtheorie luidt: iemand die zijn ‘point of view’ over een verhaal geeft. De verhaler deelt alles mee vanuit de derde persoon en heeft inzicht in wat er om gaat in de personages.

Een coach is ook een verhaler. Een betekenis  van verhalen is ook ‘terughalen, van ver naar dichtbij mezelf terughalen’. Zoals je doet bij het vertellen van je levensverhaal,  het terughalen van je geschiedenis. De vertelde herinneringen zijn vaak geen feitelijke herinneringen, maar een (re)constructie. Ze veranderen met de tijd en groeien met je mee. In het verhaal vormt zich je leven, je levensdoel en levensmissie.

Ook ik heb in mijn levensverhaal mijn levensmissie gevonden. Verhaler zijn.